Werkbezoeken

Bustour LTO Hof van Twente

Op uitnodiging van LTO Hof van Twente was er vrijdagmiddag een bustour door de Hof van Twente voor college, raadsleden en kandidaat raadsleden.

De tour startte bij melkgeitenbedrijf Veelers in Hengevelde daar werden we welkom geheten door voorzitter Baak van de LTO in zijn inleiding gaf hij aan dat de landbouwbedrijven in de Hof van Twente jaarlijks met 2,4% verminderen van 939 in jaar 2000 tot 649 nu.

Met de bus passeerden wij een van de bruggen over het Twente kanaal waarbij we werden bijgepraat over het veranderen van as last naar totaallast voor bruggen wat op dit moment inhoud dat de maximale belasting voor bruggen komt te liggen tussen 30 en 38 ton wat inhield dat de bus al te zwaar was voor de brug en dan het landbouwverkeer? Boodschap aan de raadsleden zorg dat boeren niet door de kernen hoeven omdat ze de brug niet over mogen.

Via het Elsenerbroek waar we werden bijgepraat over het nut van kavelruil en tevens de nieuw aangelegde toeristische fietsroute konden bewonderen kwamen we aan op het bedrijf van de fam. Elkink die een nieuwe rundveestal hebben gebouwd volgens maatlat Duurzame Veehouderij hier werden we bijgepraat over de beperkingen door de Natuurbeschermingswet (de ammoniak rechten) en ook afschaffing melkquotum, aanpassing mestwetgeving, natura 2000 gebieden, verplichte mestverwerking enz.

Tijdens de rit naar de fam.Baan werden we nog bijgepraat over de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Bij de fam. Baan konden we zien hoe de varkens gevoerd werden met afval producten uit de voedsel industrie zoals o.a. patat en gemalen koekjes die dan in een speciale brijmachine tot hoogwaardig voer voor de varkens werden klaargemaakt boodschap was dat er niets verloren gaat in de voedselindustrie. Ook konden we hier de varkens zien door een raam in de ontvangstruimte.

We zijn in de bus nog bijgepraat over de projecten met water en landbouw en hebben daarbij een stuk van de nieuwe Regge gezien en bij Veelers terug konden we vanuit de skybox de geiten nog bewonderen.

Samenvattend.

De agrariërs hebben ruimte nodig voor ontwikkeling, groei en innovatie en daarom werd de raadsleden gevraagd zich in te zetten voor een goede infrastructuur, om zich te blijven inzetten op landbouwstructuurversterking en ondersteuning bij vergunningen.

Al met al een prima verzorgde leerzame middag verzorgd door de LTO en die vele raadsleden een andere kijk op de landbouw gaven.

LTO bestuur bedankt.